Formacikk-gyártó szakképesítés leírása

Munkaterület, munkakör leírása

A formacikk-gyártó a gumiipari keverőgépeken speciális anyagok alkalmazásával, összeállított receptúra alapján gumikeverékeket készít, majd a gumikeverékekből nyers félkész-termékeket állít elő, továbbá a félkész-termékekből könnyűműszaki cikkeket, formaárukat készít sajtolással, fröccssajtolással, vagy fröccsöntéssel. A formacikk-gyártó elvégzi az alapanyagok vizsgálatát, a folyamatközi minőségellenőrzést, valamint a késztermékek vizsgálatát. A szakképesítéssel rendelkező a formacikk gyártás alapanyagául szolgáló keveréket elkészíti, amelyből ún. félkész termékek előállítása válik lehetővé. Félkész-termékek készítése során szakértelmet igénylő extruder- és kalandergépet működtet, mely a félkész formacikk-gyártáshoz szükséges termékek előkészítését szolgálják.

A formacikkek minőségi követelményei szerint képes vázerősítő-gumirendszerű félkészterméket gyártani, azokat a vizsgálati és minőségügyi előírásoknak megfelelően vizsgálni. Konstrukció szerint előállítja a gumi-gumi, textil-gumi, fém-, és műanyag-gumi összetételű félkésztermékeket. A formacikkek előállításához sajtolási, fröccssajtolási, vagy fröccsöntési és vulkanizációs eljárásokat alkalmaz, mint például gumimatracok, gumiabroncsok, műszaki tömlők, szálerősített és anélküli gumihevederek, hajtószíjak vagy a különféle mártott termékek. A késztermékeken speciális utókezelési eljárásokat végez. Az előírásoknak megfelelően, vagy megrendelői igények szerint minőségügyi megfelelőséget igazoló vizsgálatokat végez roncsolásmentes és roncsolásos termék vizsgálati módszerekkel.

Képzés megkezdésének feltételei

Iskolai előképzettség

alapfokú iskolai végzettség

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat

szükséges

Megszerezhető dokumentum típusa

Képesítő bizonyítvány

Tervezett időtartam

500 óra

Az előzetes tudásszint felmérése biztosított, az óraszám ennek függvényében változhat.

Képesítő vizsgára bocsátás feltétele

A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

Vizsga részei

Írásbeli vizsga

A vizsgafeladat megnevezése: Formacikk-gyártás ismeretek

Projektfeladat

A vizsgafeladat megnevezése: Formacikk készítés gyakorlat feladat

Költségek

Tanfolyam díja *

380.000 Ft

* A feltüntetett ár a képzéssel kapcsolatos összes költséget tartalmazza. A vizsga díj nem része a tanfolyam díjának!

Vizsga díja **

50.000 Ft

** A vizsgadíj tájékoztató jellegű adat, az akkreditált vizsgaközpont számára fizetendő.

További információ a képzésről

Formacikk-gyártó

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fenti leírás és konkrét információkat szeretnél megtudni a képzésről – várható indulás, képzés időtartama –, abban az esetben kérjük, töltsd ki és küldd el az alábbi űrlapot. Az űrlap elküldése nem kötelez jelentkezésre és nem jár semmilyen egyéb kötelezettséggel, csupán segíti a kapcsolatfelvételt és a tájékoztatást.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram