A(z) Csokoládétermék-gyártó részszakképesítés leírása
OKJ 31 541 13 / E-000289/2014/A207
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A csokoládétermék-gyártó közreműködik a kakaóbab vagy kávébab feldolgozásában. Csokoládétermékeket készít. Csokoládét temperál, töltelékeket készít. Termékeket csomagol. Munkája közben betartja az élelmiszer előállításra vonatkozó jogszabályokat.

A részszakképesítéssel rendelkező képes: felkészülni a munkára; előkészíteni a munkafolyamatokat,; alapméréseket végezni; eszközöket használni, gépeket kezelni; a tevékenységre vonatkozó munkavédelmi előírásokat betartani; befejező műveleteket végezni; félkésztermékeket és készterméket gyártani; csokoládét temperálni; töltelékeket készíteni; betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat; alapszintű adminisztrációs munkát végezni.

Betölthető munkakörök

Csokoládétermék-gyártó / Csokoládéfigura-formázó / Csokoládétáblázó / Bonbonkészítő, kézi / Konyakmeggy gyártó (kézi)

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a(z) élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11917-16 - Csokoládé és csokoládétermék-gyártás
11919-16 - Élelmiszerelőállítási alapismeretek

Komplex szakmai vizsga
A vizsgafeladat megnevezése
Csokoládétermék-gyártás
A vizsgafeladat ismertetése
A következő feladatok közül egy tevékenység végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak maradéktalan betartása mellett: praliné gyártása vagy darabáru gyártása vagy tábláscsokoládé gyártása vagy üreges csokoládé gyártása vagy csokoládédrazsé gyártása.
A technológiai utasításnak megfelelően elvégzi a technológiai műveleteket. Késztermékek tömegét, érzékszervi tulajdonságait ellenőrzi. Készterméket csomagol, és jelöl a vonatkozó jogszabályi előírások szerint.
A vizsga időtartama 240 perc, értékelési súlyaránya 85%.
A vizsgafeladat megnevezése
Élelmiszerelőállítási alapismeretek
A vizsgafeladat ismertetése
Élelmiszer-higiéniai, munkavédelmi, baleset megelőzési, élelmiszeripari minőségbiztosítás kötelező elemei, dokumentációja, élelmiszervállalkozások indítása témakörökből ad számot a vizsgázó.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 15%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás