A(z) Vendéglátásszervező szakképesítés leírása
OKJ 54 811 01 / E-000289/2014/A090
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes: vállalkozást működtetni; anyagi felelősséggel gazdálkodni; megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját; piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát; reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait; vendégpanaszokat kezelni; biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét; szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven; írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven; termelő tevékenységet végezni; értékesítő tevékenységet végezni; vendéglátó eladói tevékenységet végezni.

Betölthető munkakörök

Bárvezető / Borozó üzletvezetője (1-2 személyes) / Büfé-, bisztróvezető / Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes) / Cukrászdavezető / Csapos / Csárda üzletvezetője / Eszpresszó-, kávézóvezető / Étkezdei szakács / Étkezdés / Étkezőkocsi felszolgáló / Étterem üzletvezetője / Éttermi és rendezvényigazgató / Éttermi felszolgáló / Éttermi igazgató / Éttermi üzletvezető / Főpincér / Grill szakács / Hajópincér / Hajószakács / Hidegkonyha-vezető / Italboltvezető (1-2 személyes) / Italmérő / Italpincér / Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes) / Kertvendéglő üzletvezetője / Kifőzdés / Kocsmáros / Közétkeztetési szakács / Melegkonyhai szakács / Mixer / Munkahelyi étkezde, étterem vezetője / Népkonyha vezetője / Pizzakészítő szakács / Segédszakács / Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes) / Söröző üzletvezetője (1-2 személyes) / Szállodai cukrászda üzletvezetője / Szállodai salátabár üzletvezetője / Teázó üzletvezetője (1-2 személyes) / Vendéglő üzletvezetője

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
érettségi bizonyítvány
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Pályaalkalmassági követelmények
szükségesek
Elmélet / gyakorlat aránya
40% / 60%
Szakmai követelménymodulok

11561-16 - Gazdálkodási ismeretek
11518-16 - Élelmiszerismeret
11519-16 - Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11520-16 - Vendéglátó kereskedelem
11538-16 - A vendéglátás marketingje
11539-16 - Vendéglátó ételkészítés
11540-16 - Idegen nyelv a vendéglátásban
11541-16 - Üzletvezetés a vendéglátásban
11498-12 - Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
Az A vizsgafeladat ismertetése
Egy vendég részére gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és reggeli, vagy uzsonna ital adagolása, tálalása, elcsomagolása. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi.
Az A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Üzleti előrendeléshez kapcsolódó ügyviteli, termelési és értékesítési feladat végrehajtása két csoportban párhuzamosan
A B vizsgafeladat ismertetése
Háromfogásos menüt készít, amely hideg vagy meleg előétel vagy leves, főétel körettel, mártással, salátával és desszertet tartalmaz. Ez a vizsgaszervező vagy az elméleti képzést biztosító iskola által meghatározott menüsorokból tételhúzással végzi.Valamint 4 fogásos alkalmi menü összeállítása, a vizsgaszervező vagy az elméleti képzést biztosító iskola által megadott alkalmakra, italajánlattal. Menükártya megtervezése, elkészítése, nyomtatása; Az összeállított menü díszasztalának megterítése; Az vizsgaszervező által előkészített 20 db eszköz felismerése; A másik csoport által elkészített háromfogásos menüre az asztal átterítése, vendég fogadása, ültetése, vízzel kínálása, menü ismertetése idegen nyelven. A menü felszolgálása, italkínálással, kávékészítéssel és felszolgálással. A vendégek részére két adag sütemény becsomagolása elvitelre.
A B vizsga időtartama 450 perc, értékelési súlyaránya 50%.
A vizsgafeladat megnevezése
Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak elemzése
A vizsgafeladat ismertetése
Gazdasági elemzések végzése: egy melegkonyhás vendéglátóipari üzlet bruttó forgalmának megállapítása (férőhely, átlagfogyasztás, fordulatok számának ismeretében), a szükséges létszám megállapítása (a nyitvatartási idő és nyitvatartási napok számának ismeretében) a munkabér költségek közteherrel megállapítása, az ELÁBÉ meghatározása (átlaghaszonkulcs ismeretében), az árrés megállapítása, az egyéb költségek megállapítása (megadott % ismeretében) az adózás előtti eredmény megállapítása.
A vizsga időtartama 180 perc, értékelési súlyaránya 20%.
A vizsgafeladat megnevezése
Vendéglátó eladó feladatai és Vendéglátás gazdálkodás, szervezés, marketing
A vizsgafeladat ismertetése
Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok, vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok. A vendéglátó gazdálkodás szabályai, a vendéglátó üzletek szervezésének jogszabályi háttere. Higiéniai, munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályok. A vendéglátás marketing eszközei, a marketinggel kapcsolatos üzletvezetői tevékenységek.
A vizsga időtartama 35 perc, értékelési súlyaránya 20%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás