• Szakács

    OKJ 34 811 04
    E-000289/2014/A048

A(z) Szakács szakképesítés leírása
OKJ 34 811 04 / E-000289/2014/A048
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben. A szakképesítéssel rendelkező képes: napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani; az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni; felmérni a meglévő készletek mennyiségét; árut átvenni; előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat; nyersanyagokat előkészíteni; a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni; különféle ételeket készíteni; az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani; a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni; a maradványokat kezelni; a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani; feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni; technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni.

Betölthető munkakörök

Étkezdei szakács / Grill szakács / Hajószakács / Hidegkonyhai szakács / Közétkeztetési szakács / Melegkonyhai szakács / Pizzakészítő szakács

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Pályaalkalmassági követelmények
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11518-16 - Élelmiszerismeret
11561-16 - Gazdálkodási ismeretek
12096-16 - Szakács szakmai idegen nyelv
12094-16 - Ételkészítési ismeretek alapjai
12095-16 - Ételkészítési ismeretek
11519-16 - Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11497-12 - Foglalkoztatás I.
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Ételkészítés alapja
Az A vizsgafeladat ismertetése
A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze. (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
Az A vizsga időtartama 140 perc, értékelési súlyaránya 25%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Ételkészítési ismeretek
A B vizsgafeladat ismertetése
A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze. (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján két étel elkészítése (meleg előétel, hideg előétel vagy főétel és befejező fogás, lehetőség szerint korszerű konyhatechnológia alkalmazásával), és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
A B vizsga időtartama 140 perc, értékelési súlyaránya 25%.
A vizsgafeladat megnevezése
A szakács szakma ismeretei
A vizsgafeladat ismertetése
A központi írásbeli vizsgatevékenység magába foglalja az ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek, a gazdálkodási ismeretek (ennek részeként a szakmai számításokat) az élelmiszer ismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeretek keretében tanultakat az alábbi arányok szerint: ételkészítés alapjai (20%); ételkészítési ismeretek (15%); gazdálkodási ismeretek (35%); élelmiszerismeret (20%); élelmiszerbiztonsági alapismeretek (10%)
A vizsga időtartama 180 perc, értékelési súlyaránya 25%.
A vizsgafeladat megnevezése
Konyhai ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése
Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.
A vizsga időtartama 55 perc, értékelési súlyaránya 25%.
Költségek
Képzés teljes költsége* /Hatvan/
245 000 Ft
Tanfolyam díja
215 000 Ft
Komplex szakmai vizsga díja
30 000 Ft
Képzés teljes költsége* /Eger/
220 000 Ft /tanfolyam 190 000 Ft, komplex szakmai vizsga 30 000 Ft/
Képzés teljes költsége* /Budapest/
245 000 Ft /tanfolyam 215 000 Ft, komplex szakmai vizsga 30 000 Ft/
Képzés teljes költsége* /Balatoni régió/
/Balatonboglár, Keszthely, Nagykanizsa, Siófok, Szombathely, Zalaegerszeg/
300 000 Ft /tanfolyam 270 000 Ft, komplex szakmai vizsga 30 000 Ft/

* A feltüntetett ár a képzéssel kapcsolatos összes költséget tartalmazza.

További információ a képzésről

Szakács

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fenti leírás és konkrét információkat szeretnél megtudni a képzésről – várható indulás, képzés időtartama –, abban az esetben kérjük, töltsd ki és küldd el az alábbi űrlapot. Az űrlap elküldése nem kötelez jelentkezésre és nem jár semmilyen egyéb kötelezettséggel, csupán segíti a kapcsolatfelvételt és a tájékoztatást.


Postán szeretném megkapni a tájékoztatót (amennyiben ezt a lehetőséget választotottad, kérjük, add meg értesítési címedet)

Elolvastam és megismertem a honlapon található Adatkezelési tájékoztatót
  
Feliratkozom a hírlevélre

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás