• Pincér

    OKJ 34 811 03
    E-000289/2014/A047

A(z) Pincér szakképesítés leírása
OKJ 34 811 03 / E-000289/2014/A047
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

A szakképesítéssel rendelkező képes: az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni; az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában; munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni; felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni; a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni; megszervezni a saját munkáját; a felszolgálandó ételek és italok minőségét, mennyiségét, hőmérsékletét, összetételét, az allergizáló anyagokat figyelemmel kísérni; számlákat készíteni; átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni; HAACP dokumentációkat kitölteni; idegen nyelven rendelést felvenni; környezetvédelmi előírásokat alkalmazni.

Betölthető munkakörök

Pincér

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a(z) Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Pályaalkalmassági követelmények
szükségesek
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11518-16 - Élelmiszerismeret
11561-16 - Gazdálkodási ismeretek
11523-16 - Pincér szakmai idegen nyelv
11524-16 - Felszolgálási alapok
11525-16 - Felszolgáló szakmai ismeret
11519-16 - Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11497-12 - Foglalkoztatás I.
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
A vizsgafeladat megnevezése
Menü összeállítás és felszolgálás
A vizsgafeladat ismertetése
A vizsgázó egy ötfogásos menüt és hozzá illő italsort állít össze, egy meghatározott alkalomra és időpontra. A vizsgázó az általa összeállított étel- és italsorhoz 4 oldalas menükártyát készít, számítógépen. A vizsgázó az általa összeállított étel- és italsorra díszterítést készít 2 főre. Megterít a vizsgaszervező által összeállított 3 fogásos menüsorra 2 főre, mely nem képezi a vizsgatevékenység részét, a terítés munkafolyamatára fordított idő nem a vizsgatevékenység időtartamának része. Fogadja a vendégeket, leülteti, menüsort ismertet, háromfogásos menüsort szolgál fel angol felszolgálási módban, melyből egy fogás esetében a vendég asztalánál különleges éttermi munkát végez. Ezek lehetnek: saláták készítése, vagy halak filézése, vagy húsok szeletelése, vagy szárnyasok trancsírozása, vagy tatár beefsteak keverése, vagy flambírozás, vagy egyéb ételek készítése a vendég előtt. A menüsorhoz italfelszolgálást is végez (koktél, ásványvíz, pezsgő vagy bor, kávé), a koktélt és a kávét a pincér készíti el a vizsgán. A menüsor felszolgálása után kiállítja a vendég számára a számlát, melyet gépi vagy manuális számlázással készít el, a vizsgaszervező által megadott árak és számlázási adatok alapján. A felszolgálás befejeztével felméri a vendégek elégedettségét, elköszön a vendégtől.
A vizsga időtartama 210 perc, értékelési súlyaránya 50%.
A vizsgafeladat megnevezése
A pincér szakmai feladatai
A vizsgafeladat ismertetése
A központi írásbeli az alábbi tématerületekből tartalmaz feladatokat: Gazdálkodás modul tárgyköreiből mindösszesen 35 %-os súllyal / Felszolgálás alapjai és Felszolgálás modulok tárgyköreiből mindösszesen 35%- os súllyal / Élelmiszer ismeret modul tárgyköreiből mindösszesen 20%-os súllyal / Élelmiszerbiztonság modul tárgyköreiből mindösszesen 10%-os súllyal.
A vizsga időtartama 120 perc, értékelési súlyaránya 25%.
A vizsgafeladat megnevezése
Étel- italismeret
A vizsgafeladat ismertetése
a. Egy-egy ételcsoportot bemutat, tálalási módjait, tálaláshoz szükséges eszközöket, az ételekhez ajánlható italokkal.
b. Egy-egy italcsoport bemutatása, felszolgálásuk és az ehhez szükséges eszközök ismertetése. Egy-egy magyar borvidéket ismertet, jellemzi az ott található szőlő fajtákat, bemutat az adott borvidékről borászatokat, nevesebb borokat.
A vizsga időtartama 40 perc, értékelési súlyaránya 25%.
Költségek
Képzés teljes költsége* /Hatvan/
170 000 Ft
Tanfolyam díja
140 000 Ft
Komplex szakmai vizsga díja
30 000 Ft
Képzés teljes költsége* /Eger/
180 000 Ft /tanfolyam 150 000 Ft, komplex szakmai vizsga 30 000 Ft/
Képzés teljes költsége* /Balatoni régió/
150 000 Ft /tanfolyam 120 000 Ft, komplex szakmai vizsga 30 000 Ft/

* A feltüntetett ár a képzéssel kapcsolatos összes költséget tartalmazza.

További információ a képzésről

Pincér

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fenti leírás és konkrét információkat szeretnél megtudni a képzésről – várható indulás, képzés időtartama –, abban az esetben kérjük, töltsd ki és küldd el az alábbi űrlapot. Az űrlap elküldése nem kötelez jelentkezésre és nem jár semmilyen egyéb kötelezettséggel, csupán segíti a kapcsolatfelvételt és a tájékoztatást.


Postán szeretném megkapni a tájékoztatót (amennyiben ezt a lehetőséget választotottad, kérjük, add meg értesítési címedet)

Elolvastam és megismertem a honlapon található Adatkezelési tájékoztatót
  
Feliratkozom a hírlevélre

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás