A(z) Konyhai kisegítő részszakképesítés leírása
OKJ 21 811 01 / E-000289/2014/A089
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és feldolgozott élelmiszereket. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.

A részszakképesítéssel rendelkező képes: szakács felügyelete mellett végezni munkáját; gombákat, állati, növényi eredetű nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni; alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni: egyszerű standard ételeket készíteni (étel kiegészítő salátákat, köreteket, főzelékeket azokhoz feltéteteket [egyben, szeletben, vagdaltnak sült húsok, pörköltek, tojás feltétek], egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket [kevert tészták, főzéssel készített egyszerű gyúrt- illetve száraztészta ételek]); tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni.

Betölthető munkakörök

Konyhai kisegítő / Konyhalegény / Konyhalány / Konyhai dolgozó / Ételkiosztó, tálaló

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
nem igényel befejezett iskolai végzettséget
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11518-16 - Élelmiszerismeret
11519-16 - Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
12094-16 - Ételkészítési ismeretek alapjai

Komplex szakmai vizsga
A vizsgafeladat megnevezése
Ételkészítés alapjai
A vizsgafeladat ismertetése
A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze. A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.
A vizsga időtartama 120 perc, értékelési súlyaránya 70%.
A vizsgafeladat megnevezése
Ételkészítés alapjai
A vizsgafeladat ismertetése
Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 30%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás