• Élelmezésvezető

    OKJ 52 811 01
    E-000289/2014/A194

hatvani tanfolyamunk
első foglalkozása
Helyszín
3000 Hatvan, Tanács út 9.
Időpont
március 12., 15 óra
A(z) Élelmezésvezető szakképesítés leírása
OKJ 52 811 01 / E-000289/2014/A194
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.

A szakképesítéssel rendelkező képes: összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását; népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján; meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével; kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével; dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során; az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására; meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat; értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját; követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait; felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket; irányítani a napi élelmezési feladatokat; megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat; a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot; meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit; az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására; az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére; az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére; gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.); nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére; előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére; kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást; irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására; a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására; alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat; értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat; együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal; értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat; felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját; a vezetői kompetenciák érvényesítésére; a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

Betölthető munkakörök

Élelmezésvezető

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
érettségi bizonyítvány
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
60% / 40%
Szakmai követelménymodulok

11562-16 - Táplálkozástudomány ismeretek
11629-16 - Élelmezéstervezés
11627-16 - Élelmezési menedzsment
11563-16 - Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
11565-16 - Irányított közétkeztetés gyakorlat
11498-12 - Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Közétkeztetési étlaptervezés
Az A vizsgafeladat ismertetése
Adott korcsoport számára tervezzen 10 napos mintaétlapot megadott hónapra, 5 étkezéssel. Szoftver segítségével dolgozza ki 3 egymást követő nap100 személyes anyagkiszabását, és számítsa ki az egy főre jutó energia és tápanyagértékeket (fehérje, zsír, szénhidrát), nátrium és koleszterin mennyiséget. Korrigálja a rendeletben előírt korcsoporti igényekhez +/- 5% különbséggel. Nevezze meg az adott étkezés allergén komponenseit!
Az A vizsga időtartama 240 perc, értékelési súlyaránya 25%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Közétkeztetési ügyvitel
A B vizsgafeladat ismertetése
Két részből álló ügyviteli feladat végzése: Adott közétkeztetési intézmény élelmezési normájának, létszám adatainak és étlapjának ismeretében végezze el a következő számításokat:
napi felhasználható nyersanyagköltség meghatározása; anyagkiszabás elkészítése; napi felhasznált nyersanyagköltség; értékelés. Az adatok ismeretében végezze el a szükséges korrekciót.
Minimum 5 féle gazdasági számítás, (pl. tisztítási veszteségszámítás, technológiai veszteségszámítás, raktár elszámoltatás, raktárnyilvántartás számításai, stb.)
A vizsga időtartama perc, értékelési súlyaránya %.
A vizsgafeladat megnevezése
Táplálkozástudomány – Élelmezés – Minőségbiztos
A vizsgafeladat ismertetése
A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza: Táplálkozás-élettan és epidemiológia, Életkorok táplálkozási igényei, Alapdiéták általános ismeretei, Élelmiszer áruismeret, Közétkeztetési konyhatechnológia, Diétás-ételkészítési konyhatechnológia, Közétkeztetési étlaptervezés, Műszaki ismeretek, Közétkeztetési üzemszervezés-vezetés elmélet, Gazdálkodási ismeretek, közétkeztetési ügyvitel, Élelmezési és táplálkozási szoftverek, Közétkeztetési jogi ismeretek, Élelmiszerlánc-biztonság, Élelmezés minőségirányítása.
A vizsga időtartama 45 perc, értékelési súlyaránya 50%.
Költségek

Képzés teljes költsége * /Gyöngyös/

250 000 Ft

Tanfolyam díja

220 000 Ft

Komplex szakmai vizsga díja

30 000 Ft

Képzés teljes költsége* /Eger/

275 000 Ft /tanfolyam 245 000 ft, komplex szakmai vizsga 30 000 ft/

Képzés teljes költsége* /Budapest/

195 000 Ft /tanfolyam 165 000 ft, komplex szakmai vizsga 30 000 ft/

Képzés teljes költsége* /Cegléd/

220 000 Ft /tanfolyam 190 000 ft, komplex szakmai vizsga 30 000 ft/

* A feltüntetett ár a képzéssel kapcsolatos összes költséget tartalmazza.

További információ a képzésről

Élelmezésvezető

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fenti leírás és konkrét információkat szeretnél megtudni a képzésről – várható indulás, képzés időtartama –, abban az esetben kérjük, töltsd ki és küldd el az alábbi űrlapot. Az űrlap elküldése nem kötelez jelentkezésre és nem jár semmilyen egyéb kötelezettséggel, csupán segíti a kapcsolatfelvételt és a tájékoztatást.


Postán szeretném megkapni a tájékoztatót (amennyiben ezt a lehetőséget választotottad, kérjük, add meg értesítési címedet)

Elolvastam és megismertem a honlapon található Adatkezelési tájékoztatót
  
Feliratkozom a hírlevélre

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás