• Diétás szakács

    OKJ 35 811 03
    E-000289/2014/A135

A(z) Diétás szakács szakképesítés-ráépülés leírása
OKJ 35 811 03 / E-000289/2014/A135
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes: az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására; az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit; az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni; különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.

Betölthető munkakörök

Diétás szakács / Étkezdei szakács / Grill szakács / Gyermekélelmezési szakács / Hajószakács / Hidegkonyhai szakács / Közétkeztetési szakács / Kukta / Melegkonyhai szakács / Pizzakészítő szakács / Segédszakács / Szakács, diétás szakács / Éttermi műszakvezető / Főszakács / Helyettes séf / Konyhafőnök / Konyhavezető

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Szakmai előképzettség
OKJ 34 811 04 Szakács
Előírt gyakorlat
A szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év.
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11517-14 - Táplálkozási alapismeretek
11516-14 - Diétás ételkészítés

Komplex szakmai vizsga
A vizsgafeladat megnevezése
Diétás ételkészítési alapfeladatok
A vizsgafeladat ismertetése
A vételezési jegy alapján előétel, leves, köret, főzelék, főfogás (hús, hal, egyéb), saláta, desszert ételcsoportokból kétféle diétás, vagy különleges igényű étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.
A vizsga időtartama 180 perc, értékelési súlyaránya 70%.
A vizsgafeladat megnevezése
Szóban ismerteti a diétás és különleges étrendek jellemzőit, szabályait, a nyersanyag-válogatás és helyettesítés szempontjait, az alapanyag, élelmiszer és készétel tárolás és szállítás élelmiszerbiztonsági feltételeit, tápanyag-számítási feladatokat végez, ismerteti a különleges ételkészítési technikákat és módszereket. Ismerteti az egységes diétás rendszert is magába foglaló diétás konyhatechnológiát.
A vizsgafeladat ismertetése
Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában, -intoleranciában (pl. glutén, laktóz, tojás, stb.) magas vérnyomásban, érelmeszesedésben szenvedőknek, infarktusos-, köszvényes, vérszegény, székrekedéses betegek, valamint a várandós és szoptatós anyák részére az ételkészítés menetét, szabályait és ételkészítési technológiákat ajánl.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 30%.
Költségek

Képzés teljes költsége * /Hatvan/

170 000 Ft

Tanfolyam díja

140 000 Ft

Komplex szakmai vizsga díja

30 000 Ft

Képzés teljes költsége* /Cegléd/

190 000 Ft /tanfolyam 160 000 ft, komplex szakmai vizsga 30 000 ft/

* A feltüntetett ár a képzéssel kapcsolatos összes költséget tartalmazza.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás