• Cukrász

    OKJ 34 811 01
    E-000289/2014/A046

Tanfolyamindító megbeszélés Hatvanban: Január 26., 10:00
A(z) Cukrász szakképesítés leírása
OKJ 34 811 01 / E-000289/2014/A046
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre. A szakképesítéssel rendelkező képes: saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni; élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni; cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni; cukorkészítményeket előállítani; bevonó anyagokat készíteni, felhasználni; cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni; uzsonnasüteményeket készíteni; teasüteményeket készíteni; kikészített süteményeket készíteni; hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni; nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni; fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni; pohárkrémeket, készíteni; bonbonokat készíteni; tányérdesszerteket készíteni; alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

Betölthető munkakörök

Süteménykészítő
Tortakészítő
Fagylaltkészítő
Marcipánfigura készítő
Karamell dísz készítő
Bonbonkészítő

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a(z) Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Pályaalkalmassági követelmények
szükségesek
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11561-16 - Gazdálkodási ismeretek
11518-16 - Élelmiszerismeret
11519-16 - Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11521-16 - Cukrász szakmai idegen nyelv
11522-16 - Cukrász szakmai feladatok
11497-12 - Foglalkoztatás I.
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
A vizsgafeladat megnevezése
Cukrászati termékkészítés
A vizsgafeladat ismertetése
Meghatározott darabszámban, három féle cukrászati késztermék és egy díszmunka készítése. A vizsgázónk, cukrászati késztermékekhez a félkész termékeket is el kell készítenie. Uzsonnasütemény vagy teasütemény készítése; Kikészített sütemény készítése; fagylalt, vagy pohárkrém, vagy bonbon, vagy tányérdesszert készítése; díszmunka készítése 16 szeletes előzetesen betöltött tortára.
A vizsga időtartama 420 perc, értékelési súlyaránya 60%.
A vizsgafeladat megnevezése
Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások
A vizsgafeladat ismertetése
Cukrászati félkész és késztermékek készítésének technológiája, a termékek előállításához alkalmazott gépek, berendezések munkavédelmi előírása. A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok).
A vizsga időtartama 120 perc, értékelési súlyaránya 20%.
A vizsgafeladat megnevezése
Cukrász szakmai idegen nyelv, élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonság
A vizsgafeladat ismertetése
Központi tételsor alapján, mely az alábbi témaköröket tartalmazza: egy cukrászati termék anyaghányadának, a műveletekhez szükséges eszközeinek és készítésének, idegen nyelvű, ismertetése; a cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzőinek, a nyersanyagok technológiai szerepének és, felhasználási lehetőségeinek magyar nyelvű ismertetése; a cukrászati termék előállítás élelmiszerbiztonsági követelményeinek magyar nyelvű ismertetése.
A vizsga időtartama 40 perc, értékelési súlyaránya 20%.
Költségek

Képzés teljes költsége * /Hatvan és Cegléd/

249 000 Ft

Tanfolyam díja

219 000 Ft

Komplex szakmai vizsga díja

30 000 Ft

Képzés teljes költsége* /Eger/

290 000 Ft /tanfolyam 260 000 ft, komplex szakmai vizsga 30 000 ft/

* A feltüntetett ár a képzéssel kapcsolatos összes költséget tartalmazza.

További információ a képzésről

Cukrász

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a fenti leírás és konkrét információkat szeretnél megtudni a képzésről – várható indulás, képzés időtartama –, abban az esetben kérjük, töltsd ki és küldd el az alábbi űrlapot. Az űrlap elküldése nem kötelez jelentkezésre és nem jár semmilyen egyéb kötelezettséggel, csupán segíti a kapcsolatfelvételt és a tájékoztatást.


Postán szeretném megkapni a tájékoztatót (amennyiben ezt a lehetőséget választotottad, kérjük, add meg értesítési címedet)

Elolvastam és megismertem a honlapon található Adatkezelési tájékoztatót
  
Feliratkozom a hírlevélre

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás