Vendéglátás-turisztika

A vendéglátás-turisztika területen dolgozók gondoskodnak az utazni, szórakozni, enni, inni vágyó emberek ellátásáról, kényelméről szállodákban, éttermekben, vendéglátó egységekben, illetve idegenforgalmi hivatalokban, utazási irodákban. Szervezési, tájékoztatási, kapcsolattartási, adminisztratív és irányítási feladatokat látnak el.

Cukrász

OKJ 34 811 01
A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

Diétás szakács

OKJ 35 811 03
A diétás szakács a közétkeztetés területén, egészségügyi a nevelési-oktatási, és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap intézményeket, a turizmus és a vendéglátás, valamint a speciális igényű táplálás területén a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

Élelmezésvezető

OKJ 52 811 01
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően.

Fogadós

OKJ 34 811 06
A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása, a vendéglátóegységhez fűződő feladatok ellátása.

Pincér

OKJ 34 811 03
A pincér a vendégek által igényelt, termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat végzi a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint.

Szakács

OKJ 34 811 04
A korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelően: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása éttermekben és vendéglátó-ipari egységekben.

Vendéglátó eladó

OKJ 31 811 04
Feladata az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

Gondnok

OKJ 31 811 03
A gondnok a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálását ellátását végzi: megteremti a vendégek kényelmét a fogadó konyhájához és végzi az étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek ellátását.

Idegenvezető

OKJ 54 812 01
Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat valamint a belföldi utazásokon (országjáró körút, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti nevezetességeivel, természeti értékeivel, idegen illetve magyar nyelven.

Konyhai kisegítő

OKJ 21 811 01
Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és feldolgozott élelmiszereket.

Szállodai recepciós

OKJ 52 812 01
A szállodai recepciós olyan kereskedelmi szálláshelyen tevékenykedik, amely az előírt szempontok alapján került kategóriába sorolásra. Az alkalmazott Front office rendszer, a belső munkaszervezés meghatározza a munkavégzést, így valamennyi feladatát önállóan vagy megosztva (porta, recepció, kassza) látja el.

Vendéglátásszervező

OKJ 54 811 01
A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el.

Vendéglátó-üzletvezető

OKJ 35 811 02
A vendéglátó üzletvezető önállóan működteti, szervezi a vendéglátó üzlet működési folyamatait. Ellenőrzi és irányítja a beszerzést, termelést, értékesítést és a raktározást. A vendéglátó üzletvezető gondoskodik a belső- és külső kapcsolatokról, biztosítja a gazdasági és dokumentációs szabályokat, kezeli a marketinget.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás