A(z) Sörgyártó részszakképesítés leírása
OKJ 31 541 08 / E-000289/2014/A206
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A Sörgyártó feladata a maláta- és sörgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartásával.

A részszakképesítéssel rendelkező képes: alapanyagokat (árpa, maláta, komló) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni; sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni; árpa áztatást vezetni, ellenőrizni; csíráztatást vezetni; aszalni, aszalóberendezéseket üzemeltetni; főzőházi műveleteket - különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás – elvégezni és ellenőrizni; sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani; sörélesztőt kezelni; hagyományos és nyomás alatti erjesztést vezetni; sört szűrni és stabilizálni, pasztőrözni, palackba, hordóba, dobozba fejteni; gyártásközi (fizikai, kémiai, érzékszervi) vizsgálatokat végezni, a kész sört ellenőrizni és minősíteni; technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni; mellékterméket, hulladékot kezelni; munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni; vállalkozást indítani, működtetni, terméket értékesíteni.

Betölthető munkakörök

Sörerjesztő / Sörfejtő / Sörfőző / Sörgyártó / Söripari munkás / Söripariélesztő-kezelő / Cefréző / Söripari gépkezelő / Töltőgépkezelő

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a(z) élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

10899-16 - Sörgyártás
11610-16 - Jövedéki ismeretek
10890-16 - Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
10904-16 - Higiénia és minőségbiztosítás

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Sör gyártása
Az A vizsgafeladat ismertetése
A készítendő sör minőségéhez megfelelő alapanyagok felhasználásával sört készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket (alapanyagok átvétele, ellenőrzése, kezelése, tárolása, a sörfőzés műveleteinek végrehajtása, a kész sör kezelése, tárolása, fejtése) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
Az A vizsga időtartama 90 perc, értékelési súlyaránya 60%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész sör ellenőrzése és minősítése
A B vizsgafeladat ismertetése
Az aktuális munkafolyamattól függően: malátavizsgálat, vagy sörfőzővíz minőségének vizsgálata, vagy komló, komlókészítmények vizsgálata, vagy főzőházi hasznosítás meghatározása, vagy látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározása, vagy a sör zavarosságának ellenőrzése, vagy CO2-tartalom meghatározása, vagy élesztő kezelése, vagy a kész sör vizsgálata, érzékszervi minősítése.
A B vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 10%.
Az A vizsgafeladat megnevezése
Sörgyártás technológiája, gépi berendezései
Az A vizsgafeladat ismertetése
Sörgyártás műveletének fizikai, kémiai, mikrobiológiai alapjai, a műveletek jellemzése, a gyártástechnológia elméleti alapjai, gépek és berendezések felépítése, működése.
Az A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 20%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Jövedéki, munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási ismeretek
A B vizsgafeladat ismertetése
Sör előállításához kapcsolódó hatályos jövedéki szabályozás, munkabiztonsági, higiéniai, minőségbiztosítási előírások bemutatása.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 10%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás