• Pék

    OKJ 34 541 05
    E-000289/2014/A006

A(z) Pék szakképesítés leírása
OKJ 34 541 05 / E-000289/2014/A006
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A pék sütőipari üzemekben termelési tevékenységet végez. Mézeskalácsot készít. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.

A szakképesítéssel rendelkező képes: átvételi és raktározási feladatokat végezni; előkészítő műveleteket végezni; nyersanyagot, készterméket vizsgálni, gyártásközi ellenőrzés végezni; eszközöket használni, gépeket és berendezéseket kezelni; befejező műveleteket végezni; tésztát készíteni; tölteléket készíteni; feldolgozni a tésztát; tésztát keleszteni; tésztát sütni; készterméket kezelni, csomagolni; mézeskalácsot készíteni és díszíteni; betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat; adminisztrációs munkát végezni.

Betölthető munkakörök

Pék / Sütőipari és gyorspékségi munkás / Mézeskalács-készítő / Gyorspékségi sütő és eladó / Dagasztó

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a(z) élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
40% / 60%
Szakmai követelménymodulok

11945-16 - Sütőipari alapismeretek
11837-16 - Sütőipari ismeretek
11919-16 - Élelmiszerelőállítási alapismeretek
10942-16 - Mézeskalács készítés
11497-12 - Foglalkoztatás I.
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Kenyerek vagy különböző termékcsoportba tartozó termékek készítése
Az A vizsgafeladat ismertetése
A következő feladatok közül egy tevékenység végrehajtása:

Kenyérféléket gyárt közvetlen vagy közvetett technológiával többféle tömegben és alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.

Péksüteményeket gyárt egy adott tésztacsoportból legalább hármféle különböző tömeggel vagy alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.

Finom pékárut gyárt egy adott tésztacsoportból legalább kettőféle különböző tömeggel vagy alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.

Különleges táplálkozási igényt kielégítő terméket készít rendelkezésre bocsátott anyagösszetétel alapján. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.

Az A vizsga időtartama 300 perc, értékelési súlyaránya 60%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Mézeskalács készítés
A B vizsgafeladat ismertetése
Mézeskalács tésztát feldolgoz, süt és díszít. Készterméket érzékszervileg minősít.
A B vizsga időtartama 180 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A vizsgafeladat megnevezése
Komplex pék írásbeli vizsgafeladat
A vizsgafeladat ismertetése
szakmai számítások elvégzése (anyagszükséglet kiszámítása adott termékmennyiség alapján) (20%);
nyersanyag tulajdonságok, technológiai szakaszok és lejátszódó folyamatok ismertetése (60%);
rajz vagy kép alapján az adott gép vagy berendezés kezelése, munkavédelme, higiéniája (15%);
gazdálkodási és fogyasztóvédelmi ismeretek (alapvető gazdasági és fogyasztóvédelmi fogalmak alkalmazása) (5%)
A vizsga időtartama 180 perc, értékelési súlyaránya 15%.
A vizsgafeladat megnevezése
Komplex szóbeli
A vizsgafeladat ismertetése
Sütőipari termékek gyártástechnológiája, élelmiszerelőállítás higiéniája és munkavédelme. A vizsgafeladat végrehajtásakor a különböző termékcsoportba tartozó termékek gyártástechnológiájáról és az élelmiszerek előállításánál alkalmazott higiéniai vagy munkavédelmi előírásokról ad számot a vizsgázó.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 15%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás