A(z) Húsipari termékgyártó szakképesítés leírása
OKJ 34 541 03 / E-000289/2014/A095
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.

A szakképesítéssel rendelkező képes: átvenni a munkaterületet; felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket; betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat; elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni; darabolást, csontozást végezni; másodlagos feldolgozást végezni; félkész és késztermékeket készíteni; hőkezelt húskészítményeket gyártani; sózott, pácolt húskészítményeket gyártani; nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani; húskonzervet készíteni; befejező műveleteket végezni; eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni; betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat; alapméréseket végezni; adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni; a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak.

Betölthető munkakörök

Bolti hentes / Állatbontó / Állatkábító / Állatszúró / Bélfeldolgozó / Böllér / Csontozó / Disznósajtkészítő / Forrázó / Hentes és mészáros / Hús- és szalonnasózó, pácoló / Húsaprító / Húselőkészítő / Húsfüstölő / Húsipari termékgyártó / Húsosztályozó / Hús-sózó / Húsvizsgáló / Hússzeletelő / Kézi csontozó (húsipari) / Kolbászkészítő / Kolbászpározó / Mészáros / Pácoló, fűszerező / Sertéscsontozó / Sertésminősítő / Sonkafőző / Sonkatöltő / Szalámitöltő / Szalonnasózó / Szárazáru készítő / Zsírolvasztó

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség /ennek hiányában a képzés megkezdhető a(z) Élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában/
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

10891-16 - Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
10927-16 - Vágóhídi munka
10928-16 - Darabolás, csontozás
10929-16 - Másodlagos húsipari feldolgozás
10930-16 - Húsipari értékesítés
11497-12 - Foglalkoztatás I.
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Vágóhídi munka
Az A vizsgafeladat ismertetése
Vágóállat elsődleges feldolgozása.
Az A vizsga időtartama 60 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Darabolás, csontozás
A B vizsgafeladat ismertetése
Elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, csontozását, osztályozását.
A B vizsga időtartama 90 perc, értékelési súlyaránya 20%.
A C vizsgafeladat megnevezése
Másodlagos feldolgozás
A C vizsgafeladat ismertetése
Húskészítmény gyártása (alapanyag, segédanyag előkészítése, aprítása, keverése, töltése, formázása, szükséges tartósítási mód alkalmazása).
A C vizsga időtartama 90 perc, értékelési súlyaránya 30%.
A D vizsgafeladat megnevezése
Húsipari értékesítés
A D vizsgafeladat ismertetése
Elvégzi a hús, húskészítmény előkészítését, kiszolgálja a vevőket.
A D vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A vizsgafeladat megnevezése
Szakmai számítások, Mikrobiológiai, higiéniai minőségbiztosítási ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése
Az írásbeli vizsgafeladat két részből áll:
Szakmai számítások végzése /70%/
Mikrobiológiai, higiéniai minőségbiztosítási ismeretek /30%/
A vizsga időtartama 90 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A vizsgafeladat megnevezése
Húsipari termékgyártás
A vizsgafeladat ismertetése
A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az alábbi szakmai követelménymodulok témaköreit mindegyikét tartalmazzák: vágóhídi munka; darabolás, csontozás; másodlagos húsipari feldolgozás; húsipari értékesítés.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 20%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás