A(z) Fodrász szakképesítés leírása
OKJ 54 815 01 / E-000289/2014/A191
A képesítés megszerzésével az alábbi feladatokat tudod ellátni

A vendégek haját mossa, női-, férfi-, és gyermek hajvágást végez, a hajat színezi, festi, melírozza, szárítja, egyenesíti vagy hullámosítja, fésüli, feltűzi, hajbetétet alkalmaz. Férfi arcot borotvál. Hajmunkát végez.

A szakképesítéssel rendelkező képes: felkészülni a fodrász szolgáltatás feladataira; vendégfogadást végezni; előkészítő feladatokat végezni; hajmosást, hajvágást, hajszárítást, végezni; a haj és a fejbőr fodrász által kezelhető rendellenességeit ápolni, kezelni; frizurával, hajszínnel, haj és fejbőrápolással kapcsolatos tanácsot adni; női-, férfi-, gyermek hajvágást végezni az alaphajvágási és divat-technológiák szerint; tartóshullámot, volumennövelést, hajkiegyenesítést végezni; hajszín-változtatási eljárásokat: hajszíntelenítést, színezést, festést, melírozást végezni; elvégezni a borotválást, a szakáll- és bajuszigazítást; száraz és vizes hajformázást végezni; speciális fodrász-tevékenységet végezni; hajmunkát végezni; tanácsot adni hajápolással, professzionális fodrász termékekkel kapcsolatban; a használt eszközöket előkészíteni, műszaki állapotát ellenőrizni, használat után tisztítani és fertőtleníteni.

Betölthető munkakörök

Férfifodrász / Gyerekfodrász / Hajmosó / Női fodrász

A képzés megkezdésének feltételei, részletek
Iskolai előképzettség
érettségi bizonyítvány
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya
30% / 70%
Szakmai követelménymodulok

11706-16 - Férfi frizurakészítés
11705-16 - Női frizurakészítés
11707-16 - Fodrász manuális alapműveletek
11708-16 - Fodrász vegyszeres műveletek
11709-16 - Szépségszalon üzemeltetése
11498-12 - Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
11499-12 - Foglalkoztatás II.

Komplex szakmai vizsga
Az A vizsgafeladat megnevezése
Modern – klasszikus - divat frizura, hajvágás, szárítás modellen
Az A vizsgafeladat ismertetése
A hajhossz a fejtetőn min. 7 cm hosszú, tarkóban, fül körül és a nyakban 1 cm- es lenövés a minimum. A tarkó és a fül körüli résznél a nullpont kialakítása kötelező, melyből fokozatos átmenetet kell készíteni. A precíziós hajvágás során nullpont kialakítása borotvával kötelező. Választékkal vagy választék nélkül is el lehet készíteni a frizurát. Minden hajvágó eszköz alkalmazható a frizura kialakítása közben, hajvágógép használata kötelező! Az elkészült hajvágás után egy, a mai kornak megfelelő divatfrizurát alakítson ki a vizsgázó hajszárítással, fésüléssel. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő. Bármilyen finish termék használata megengedett a frizura kialakításánál.
Az A vizsga időtartama 60 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A B vizsgafeladat megnevezése
Borotválás teljes arcfelületen, modellen
A B vizsgafeladat ismertetése
Pihés modell nem alkalmas, minimum egynapos szakállal rendelkezzen a modell. A modell helyes előkészítése a művelethez. A technológiai folyamat során bizonyítsa a helyes borotvafogásokat. A műveletet sérülésmentesen, kiborotválás nélkül kell elvégezni. Az egyes és kettes borotvafogások alkalmazása kötelező, a többi borotvafogás csak akkor, ha szükséges. Arcon szőrzet nem maradhat. A műveletet a B) vizsgafeladat modelljén is el lehet végezni.
A B vizsga időtartama 20 perc, értékelési súlyaránya 5%.
A C vizsgafeladat megnevezése
Női alaphajvágás: 1. Kompakt forma hajvágása szárítás nélkül, majd női alaphajvágás; 2. Lépcsőzetes forma hajvágása, szárítás ugyanazon az 1-es modellen vagy babafejen.
A C vizsgafeladat ismertetése
1. A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. 4 cm hajvágás kötelező a vezető passzéból a vizsgabizottság előtt. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi. Női alaphajvágás: 1. Kompakt egyhossz forma kialakítása csak ollóval: Készítendő egy olyan forma, melynél a haj természetes esésében nem keletkezik átmenet. A frizura külső vonala lehet vízszintes, az arc felé hosszabbodó, illetve rövidülő, de csak szimmetrikus lehet. A 4 cm vágás után a tarkóhaj maximum nyakszirtközépig érhet. A hajszárítást nem kell elvégezni, mert a következő vizsga műveletnél lesz megszárítva a modell.
2. Lépcsőzetes forma kialakítása csak ollóval az 1. sz. modellen, vagy babafejen. A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A vezetőpasszéból nem kötelező rövidíteni, de mengedett, csak az átmenetképzést kell kialakítani. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő! A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi. Női alaphajvágás: Lépcsőzetes forma. Készítendő lépcsőzetes hajvágási forma a kompakt hajvágás folytatásaként, melynél a tarkótól felfelé folyamatos átmenet képződik, úgy, hogy a felső hajszakasz mindig hosszabb. A frizura külsővonala lehet vízszintes, az arc felé hosszabbodó, illetve rövidülő, de csak szimmetrikus lehet. A folyamatos átmenet kialakítást követően a hajszárítással hangsúlyozza a formajegyeket.
A C vizsga időtartama 40 + 60 perc, értékelési súlyaránya 15%.
A D vizsgafeladat megnevezése
Női hajfestés, melír-blanche alkalmazásával, hajvágás, hajszárítás lépcsőzetes hajvágás modelljén,vagy babafején.
A D vizsgafeladat ismertetése
Hajfestést kell végezni a C) vizsgafeladat modelljén, vagy babafejen, ahol az alapszínhez képest 2 színmélységgel világosabbra kell festeni, vagy legalább 70%-os ősz haj festését kell elvégezni divatszínre. A hajfestéssel egy időben legalább 10 melírfóliát kell elhelyezni lapmelír technológiával és Blanche-por alkalmazásával világosítani.A Blanche készítmény alkalmazását nem kell a hajtőtől elkezdeni. A melírozott tincseken a színárnyalást, színbiztosítást oxidációs festékkel, vagy oxidációs színezővel kell elvégezni. A színképzést követően a hajvágás alkalmával mód van a haj puhítására, bármely hajvágó eszközzel történő vágására, majd a hajszárításra. Fizikai formaváltoztatók – hajsimító, kreppelő, hullámosító stb. - alkalmazása megengedett. Minden finish termék alkalmazható. A modell, babafej megjelenése feleljen meg aktuális trendeknek.
A D vizsga időtartama hajfestés, melír technológia 40 perc + hatóidő + hajvágás, szárítás 40 perc, értékelési súlyaránya 20%.
Az E vizsgafeladat megnevezése
Dauercsavarás babafejen
Az E vizsgafeladat ismertetése
A 40 darab műanyag csavaró iránya, vastagsága igazolja, hogy a csavarás után a frizura jellegének megfelelően alakult volna ki a tartós hullám – dauervizet nem kell alkalmazni. Arányos, egyenletes csavarás, tiszta felválasztás, dauerpapír, dauertűk segítségével, törés-, pipamentes haj kialakítása a babafejen. A fennmaradó haj formára fésült legyen.
Az E vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 5%.
Az F vizsgafeladat megnevezése
Női alaphajvágás: 4. Fentről lefelé hosszabbodó forma, hajvágása szárítás nélkül, majd női alaphajvágás: 3. Uniform forma hajvágása, szárítás ugyanazon a 2-es modellen vagy babafejen
Az F vizsgafeladat ismertetése
A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi. A hajszárítást nem kell elvégezni, mert a következő vizsga műveletnél lesz megszárítva a modell. Női alaphajvágás: 4. Fentről lefelé hosszabbodó forma, hajvágása csak ollóval, szárítás nélkül. A fejtető legmagasabb pontján lévő vezető passzéhoz viszonyítva minden tincs fokozatosan hosszabb. A vezető passzéból 4 cm hajvágás kötelező a vizsgabizottság előtt. A folyamatos átmenet kialakításával biztosítsa a formajegyeket.
Uniform forma, hajvágása csak ollóval, szárítással: A vizsgafeladat ismertetése: A női alap hajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezető tincset, aminek segítségével meghatározza a hajhosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A fej legmagasabb pontján lévő hajhosszból nem kötelező vágni, de megengedett,azonos hajhosszt kell kialakítani a fej teljes területén. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi. Az Uniform hajvágási forma kialakítását a fentről lefelé hosszabbodó forma modelljén kell elvégezni, melynek a vezetőpasszéja – legrövidebb passzé adja az Uniform forma hosszát. A fej egész területén azonos hosszúságú kell, hogy legyen a haj. Az egységes hajhossz kialakításával lesz bizonyítva az Uniformizált haj. A hajszárítás kapcsolódjon a formához és hangsúlyozza azt.
Az F vizsga időtartama 40 + 60 perc, értékelési súlyaránya 15%.
A G vizsgafeladat megnevezése
Konty – alkalmi frizura kialakítása
A G vizsgafeladat ismertetése
A megszárított, becsavart, vagy sima, kiengedett hajból feltűzésekkel olyan frizurát alakítson ki, ami összhangban van modellje karakterével, megjelenésével. A kész frizura összhatásában viselje az alkalmi frizura jegyeit. Csatok, hajtűk, gumik és kontybetétek alkalmazása megengedett. Fizikai formaváltoztatás (hajsimító, hajsütővas, kreppvas használata) megengedett a frizura kialakításánál. Minden finish termék alkalmazása megengedett.
A G vizsga időtartama 40 perc, értékelési súlyaránya 10%.
Az összes gyakorlati vizsgafeladat 480 perc, értékelési súlyaránya 80%.
A vizsgafeladat megnevezése
Komplex írásbeli feladatsor
A vizsgafeladat ismertetése
Az írásbeli feladatsort a szakmai modulok – 11705-16 Női frizurakészítés, 11706-16 Férfi frizurakészítés, 11707-16 Fodrász manuális alapműveletek, 11708-16 Fodrász vegyszeres műveletek, 11709-16 Szépségszalon üzemeltetése modul feladatai és ismeretei alapján kell elkészíteni a következő arányokat szem előtt tartva: szakmai ismeretek 45%; anyagismeret 35%; munkavédelem és marketing 10%; művészettörténet 5%; hajviselettörténet 5%.
A vizsga időtartama 120 perc, értékelési súlyaránya 10%.
A vizsgafeladat megnevezése
Komplex szóbeli tételsor
A vizsgafeladat ismertetése
A tételsort a szakmai modulok feladatai és ismeretei alapján kell elkészíteni, a következő arányokat szem előtt tartva: Kommunikáció a vendéggel 15%; Vegyszeres technológiai folyamat elmélete (szakmai ismeretek, anyagismeret) 50%; Frizurakészítés munkafolyamatának ismertetése 25%; Tanácsadás otthoni hajápolásra 10%.
A vizsga időtartama 30 perc, értékelési súlyaránya 10%.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A Bezár gombra kattintva Ön elfogadja ezt. További részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a honlap látogatóit, hogy a weboldal cookie-t használ. Ha ezzel Ön nem ért egyet, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását!
Jogi közlemény

Bezárás